Bedankt,
Het formulier is verzonden. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Bedankt,
Het formulier is verzonden. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Survivalsport

Survival als sport

Bij survival leg je rennend een parcours af met gebouwde hindernissen op natuurlijk terrein. Zo ga je bijvoorbeeld dwars over grasvelden, bospaden, wegen, omgeploegde maïsvelden en slootkanten. Ondertussen neem je allerlei hindernissen zoals netten, klimtouwen en palen. Door de variatie in rennen en klimmen, train je zowel conditie als kracht en behendigheid. De trainers leren de lopers dan ook verschillende technieken om hindernissen sneller te nemen, efficiënter te lopen en angsten te overwinnen. 


Wat je traint bij survival, kun je vaak ook op andere vlakken toepassen. Je wordt mentaal sterker, je leert door te zetten en je kunt je snel weer herstellen. 


Wat is een survivalrun?

Een survivalrun is een parcours van een aantal kilometer die je zo snel mogelijk af wilt afleggen en onderweg kom je verschillende hindernissen tegen. Deze hindernissen bestaan voor een groot deel uit technische klimonderdelen, zoals een swing-over, apenhang of catcrawl. De afstanden verschillen van 5 tot 18 kilometer en de route loopt vaak door weilanden, water en bossen.

Om een survivalrun uit te kunnen lopen zijn de volgende factoren van belang:

- uithoudingsvermogen

- kracht

- techniek

- inzicht 

- doorzettingsvermogen.


Alle hindernissen die je onderweg tegenkomt moet je volgens de regels uitvoeren. Wanneer dit niet lukt moet je het bandje inleveren die je bij de start hebt ontvangen. 

Om de finish met bandje te halen is het belangrijk dat je bovenstaande factoren goed getraind hebt. De topsurvivalatleten zijn geen breedgeschouderde spierbundels, maar juist slanke en afgetrainde mensen. 


Wedstrijden

Bijna elk weekend wordt er wel een survivalrun georganiseerd. Aangezien de survivalsport ontstaan is in de achterhoek, vinden hier de meeste runs plaats. Je kunt als recreant meedoen, maar er is ook een wedstrijdklassement. Om hier aan mee te kunnen doen heb je een wedstrijdlicentie nodig. Deze kun je aanvragen bij de Survivalbond. Er zijn 3 verschillende categorien:

BSC (Basis Survival Circuit): gemiddeld 8 km met ongeveer 35 hindernissen.

RUC (Runner Up Circuit): gemiddeld 12 km met ongeveer 50 hindernissen.

TSC (Top Survival Circuit): gemiddeld 18 km en 70 hindernissen.

Bij de wedstrijden gaat het om de snelste tijd. Daarbij is het belangrijk dat je elke hindernis volgens de regels uitvoert. 


Verschil obstacle run en survivalrun

Voor beide parcoursen heb je kracht en uithoudingsvermogen nodig. Je kunt verschillende afstanden lopen en onderweg kom je een aantal hindernissen tegen. Alleen bij de survivalrun zijn de hindernissen een stuk technischer. Om de finishtijd mee te laten tellen voor het eindklassement, zul je alle hindernissen moeten halen. Daarom is het van belang dat je de klimtechnieken goed onder de knie hebt. Naast het technische verschil is een obstaclerun / mudrun vaak grootser uitgepakt. Hierdoor kunnen meestal meer deelnemers meedoen.